Menu

About

Services

Work

Team

Journal

Contact

Instagram

Linkedin

Wat is co-creatie?

Welkom op deze pagina.

We krijgen vaak de vraag:

  • Wat is co-creatie? Hoe kan ik er mijn voordeel mee doen?

  • Waarin verschilt het van samenwerking?

  • Wat levert co-creatie op?

  • Wie is betrokken bij co-creatie?

Met deze pagina willen we de discussie wat verduidelijken. Het is gebaseerd op:

  • 700 Projecten in 15 jaar in 35 landen

  • 2.500 Co-creatie sessies

  • 15.000 Betrokken experts

Wat is co-creatie?

We definiëren co-creatie als: 

      Het gezamenlijke proces van het creëren van nieuwe waarde samen met externe experts en belanghebbenden.

Kijk bijvoorbeeld naar Nike Air, waar een airbag in de schoenen werd gestopt, geïnspireerd door een ingenieur van NASA die experimenteerde met innovatie in astronautenhelmen voor ruimteverkenning.

Externe experts en belanghebbenden kunnen worden gedefinieerd als klanten, buren, leraren, wetenschappers, zelfs concurrenten of voetbalmoeders. De externe experts en belanghebbenden zijn voor elke uitdaging anders en zijn een van de belangrijkste ingrediënten om het nieuwe in je waarde te brengen.

Elke persoon die op afstand betrokken is bij de waardeketen en de toeleveringsketen kan de kracht van nieuwe perspectieven vrijmaken. Deze nieuwe perspectieven buiten je eigen organisatie zijn potentiële eye-openers voor het creëren van onverwachte (nieuwe) input.

De denkprocessen die externe experts en stakeholders inbrengen, kunnen nieuwe waarde creëren in de vorm van een concept, product, dienst, businessmodel of strategie.

      De centrale premisse voor co-creatie werd bedacht door Silicon Valley-goeroe en Sun-oprichter Bill Joy: “Het maakt niet uit wie je bent, de meeste van de slimste mensen werken altijd ergens anders.”

4 soorten co-creatie

Er zijn vier soorten co-creatie, gebaseerd op twee assen: openheid (wie kan meedoen) en eigenaarschap (wie is de eigenaar van het resultaat).

Crowdsourcing: Waarbij een initiatiefnemer “iedereen” uitnodigt om mee te denken over de uitdaging die hij of zij heeft. Het kan een open oproep zijn voor concepten, ontwerpen, ideeën, oplossingen… De initiatiefnemer is “eigenaar” van de resultaten. Een voorbeeld is Goldcorp, een mijnbouwbedrijf, dat de wereldwijde menigte gebruikte om te proberen nieuwe goudvelden te vinden (letterlijk) – en met succes.

Co-creatie door de gemeenschap: Waar gemeenschappen (groepen mensen die een belang, identiteit of voordeel delen) bijdragen aan een gedeeld doel. Iedereen binnen de gemeenschap (dat kan iedereen zijn) profiteert van het resultaat. Denk aan Wikipedia – ‘s werelds informatiedatabase, beheerd en gevuld door individuen.

Coalities: Waar groepen geselecteerde individuen/organisaties hun krachten bundelen om een gezamenlijk doel te realiseren dat geen van hen individueel zou kunnen bereiken. De resultaten zijn eigendom van en worden gedeeld door alle deelnemers. Denk hierbij aan Nespresso, dat samenwerkt met fabrikanten van koffiemachines.

Co-creatie van experts: Hier worden specifieke experts uitgekozen om perspectieven te synthetiseren en de uitdaging van de initiatiefnemer op te lossen. Interacties tussen deelnemers zijn over het algemeen diepgaander dan bij Crowd Sourcing en de uitkomsten zijn uitsluitend “eigendom” van de initiatiefnemer. Bij Elemental hebben we bijvoorbeeld de nieuwe KLM lounge op Schiphol co-creëerd met zorgvuldig uitgekozen experts.

Elemental is vooral goed in Expert Co-creatie en Coalities.

Waarom co-creatie?

Wij denken dat co-creatie zeer waardevol is, omdat het onverwachte nieuwe resultaten kan opleveren met behulp van frisse, nieuwe perspectieven. Typische uitkomsten kunnen zijn:

        Branding, Business Model, Campagne, Klantreis, Ontwerp, Evenement, Innovatie, Positionering, Propositie, Product, Doel, Service, Strategie, Gebruikerservaring, Visie

De lijst is niet uitputtend, maar geeft een goede indicatie van wat er mogelijk is.

Waarin verschilt co-creatie van samenwerking?

Met een frisse set perspectieven (mensen) samengebracht voor een specifieke taak, in de juiste setting, zal je altijd eindigen met onverwachte (nieuwe) output. Altijd.

Samenwerking betekent letterlijk “samenwerken”. Dit kan van alles betekenen, van het bouwen van een stenen muur tot het brengen van een man naar de maan – en terug.

Co-creatie is anders. Het gaat over samen dingen tot stand brengen, ze vormen uit het niets. Je kunt iets bedenken dat er nog niet was. En het laten gebeuren. Het houdt een belofte in die bijna ongelooflijk is: zijn we echt in staat om iets nieuws te creëren, hier ter plekke? Is het echt mogelijk om een gestructureerd proces op te zetten dat creativiteit mogelijk maakt? Daar kunnen we bevestigend op antwoorden: JA.

Een typische co-creatie sessie

Onze deskundige co-creatiesessies volgen dezelfde flow en hebben dezelfde ingrediënten, verfijnd op basis van onze jarenlange ervaring. We weten hoe we ze moeten uitvoeren, alleen de uitkomst is onbekend. Dit zijn de hoofdingrediënten van een succesvolle sessie:

      • 4 Uur

      • 4 Kernteam, 8 Externe experts

      • Volgens onze 5 stappen (Visie, Uitdaging, Rapid Map, Concepting, Advies)

      • 1 Inspirerende locatie

      • 2 moderatoren

      • Veel frisse lucht, snacks en ruimte om te schrijven en break-out sessies te houden

The Changemaker’s handbook for co-creation

Elemental-oprichters Martijn Pater en James Veenhoff bundelden vijftien jaar ervaring met co-creatie in hun boek Collaborate or Die: The Changemaker’s Handbook for Co-Creation. Dit handboek is een praktisch boek gebaseerd op jarenlange praktijkervaring. In dit handboek splitsen we de in’s en out’s van co-creatie op en maken we gebruik van vijf leidende principes om een paradigma voor succes te bieden.

​          1. Inspire to Participate

          2. Select the Best

          3. Trust the Process

          4. Raise the Bar

          5. Lead the Change

    Voorbeeld van co-creatie met behulp van de Five Guiding Principles

    Denim City is het levende bewijs dat co-creatie werkt: het concept is ontwikkeld in co-creatie, aan de hand van de Vijf Principes met experts met verschillende achtergronden (overheid, industrie, merken, design, retail), en is gerealiseerd in een coalitie van wereldwijde spelers uit de industrie, waaronder een aantal felle concurrenten.

    We Inspired to Participate door de overgang naar innovatie, duurzaamheid en onderwijs te zien als een verantwoordelijkheid, een manier van handelen om een anders onbedoelde maar definitieve weg naar ellende en vervuiling om te keren.

    We Selected the Best door bewust topmerken, stadsambtenaren en experts uit de sector erbij te betrekken.

    We “Trusted the Process door onze eigen sessiemethodologieën toe te passen, precies zoals beschreven in Principe 3 in het boek Collaborate or Die.

    Raising the Bar voor ons eigen project was bijzonder uitdagend EN vruchtbaar. We dwongen onszelf om duidelijkheid te scheppen en ideeën weg te snoeien om “Towards a Brighter Blue” te formuleren. We ontwikkelden en verrijkten onze eerste ideeën om het Jean School-curriculum te creëren en ontwikkelden een uitrolformat voor Denim City.

    De gedachte is dat als je eenmaal co-creatie omarmt, je moet accepteren dat het een marathon is, geen sprint. Maar de reis van het bedenken – en moeten leiden – van de House of Denim projecten, leerde ons over de “noodzaak om te leiden”. “Lead the Change” is de afgelopen 12 jaar een groot deel van ons leven geweest.

      Offline vs. online co-creatie

      We hebben inmiddels allemaal ervaren dat online vergaderen niet hetzelfde is als live vergaderen. Zelfs niet in de buurt. Er wordt aangenomen dat er honderd keer meer informatie wordt doorgegeven via lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en andere signalen tijdens een persoonlijk gesprek dan wanneer je elkaar ontmoet via Zoom. Echter, op basis van onze eigen ervaring:

      We kunnen gerust zeggen dat online expert co-creatie sessies dezelfde resultaten opleveren als offline sessies.

      Er zijn echter nog steeds voor- en nadelen aan online co-creatiesessies. Co-creatie draait om betrokkenheid. Online betrokkenheid vereist een compleet nieuwe set tools en perfecte uitvoering, terwijl je live gewoon naar iemand kunt knipogen, glimlachen en doorgaan. Als je een diepere verbinding tussen mensen wilt en moet creëren, moet je het live doen (ten koste van CO2-uitstoot, hogere financiële kosten en een beperkte keuze aan experts om erbij te betrekken).

      Voordelen van online co-creatie:

          • Verzamel groepen mensen uit verschillende steden, landen en zelfs continenten in één brainstormsessie.

          • Verhoogd bereik en snelheid

          • Lagere kosten

          • Minder impact (geen reizen)

      Nadelen van online co-creatie:

          • Je ervaart niet de magie van het persoonlijk ontmoeten van nieuwe mensen en het creëren van nieuwe relaties.

          • Online betrokkenheid vereist een compleet nieuwe set tools en perfecte uitvoering

      Elemental’s benadering van co-creatie

      We werken voor wereldwijde marktleiders, in verschillende sectoren, en we richten ons specifiek op klanten die een verschil willen maken – met behulp van co-creatie. Ons team bij Elemental bestaat uit Connectors, die zorgvuldig externe experts en stakeholders identificeren, of dat nu academici, bedrijven, startups of consumenten (direct of indirect) zijn, we zoeken naar de beste fit op basis van de uitdaging van de klant. Tijdens energieke en snelle workshops brengen we mensen met verschillende perspectieven samen om nieuwe ideeën en oplossingen te ontwikkelen. Van eenmalige workshops tot grootschalige projecten, we modereren sessies om uw klanten, medewerkers, stakeholders en wereldwijde experts te betrekken bij uw meest urgente uitdagingen.

      Met onze strategen zetten we de volgende stap en creëren we samen nieuwe waarde.

      Meer weten over hoe we co-creëren? En wat we doen?

      Check  ➦ Elemental Services.

      Thank you for your interest.

      You're almost there! Just give us your contact information, and you'll receive our whitepaper on "Why coalitions fail and how to prevent it"  in your mailbox.

      Whitepaper download - "Coalitions"

      * By signing up to receive our whitepaper, you agree to sign up for our quarterly newsletter and other marketing related emails. You can of course deregister through the confirmation email with the downloadable whitepaper, which will remove your from our mailing list.

      EN