Een toekomstbestendige strategie voor kinderopvang

Een toekomstbestendige strategie

Challenge

In 2019 benaderde een kinderopvangorganisatie ons met de vraag om een toekomstbestendige strategie te ontwikkelen. De kinderopvangsector stond voor grote veranderingen, zoals de vorming van Integrale Kindcentra en nieuwe trends in hoe mensen leven, werken en omgaan met elkaar. Deze ontwikkelingen vereisten een duidelijke visie als basis voor strategische beslissingen en een operationeel plan dat breed gedragen zou worden. Het was daarnaast essentieel dat de strategie de organisatie flexibeler zou maken, zodat deze ook in uitdagende tijden sterk zou blijven.

Approach

  • Strategy

We benaderden de strategieontwikkeling in vijf fasen:

Toekomst verkennen:
We begonnen met een evenement voor 60 medewerkers waarin we toekomstige trends in technologie, samenleving en hersenontwikkeling onderzochten. Tijdens deze inspiratiedag vertaalden de deelnemers hun inzichten naar strategische input, gericht op verwachte veranderingen voor ouders, kinderen, medewerkers en fysieke locaties.

Huidige situatie beoordelen:
Het was belangrijk om de huidige positie van de organisatie te begrijpen om vooruitgang te boeken. Door bestaande bronnen te benutten en interviews af te nemen op verschillende locaties, verkregen we een objectief beeld van de sterke punten en uitdagingen van de organisatie, wat hielp bij het vormgeven van de strategie.

Strategie ontwerpen:
Samen met het managementteam bepaalden we de kernwaarden van de organisatie, geïnspireerd door Simon Sinek's ‘Golden Circles’. We formuleerden een ambitieus doel voor 2030 en identificeerden strategische thema’s door middel van ideevormingssessies die zouden bijdragen aan het realiseren van deze ambitie.

Strategie beoordelen en finaliseren:
We organiseerden een grote review sessie met de medewerkers die aan de inspiratiedag hadden deelgenomen om hun input te valideren. Het managementteam verfijnde vervolgens de strategische thema's en ontwikkelde een 'wat als...'-scenario om voorbereid te zijn op mogelijke economische neergang.

Operationaliseren van de strategie:
De laatste stap was het vertalen van de strategische thema’s naar concrete doelen voor het komende jaar. Daarnaast werd de impact op het businessmodel beoordeeld om de strategie in de dagelijkse operatie van de organisatie te verankeren.

Result

Het resultaat was een strategie die breed werd gedragen binnen de organisatie, dankzij de inclusieve aanpak waarbij medewerkers in meerdere stadia betrokken waren. De strategische thema’s zorgen voor lange termijn relevantie, mits ze regelmatig worden geüpdatet. Het toevoegen van een 'wat als...'-scenario biedt een extra laag veerkracht, waardoor de organisatie snel kan schakelen als de economische omstandigheden veranderen.

Deze breed gedragen strategie biedt de organisatie een solide basis om toekomstbestendig te opereren in een veranderende sector, en stelt hen in staat om flexibel en veerkrachtig te blijven, zelfs in moeilijke tijden.

Thank you for your interest.

You're almost there! Just give us your contact information, and you'll receive our whitepaper on "Integrating societal
and ecological impact in innovation
from day 0" 
in your mailbox.

Whitepaper download - "Innovation"

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Thank you for your interest.

You're almost there! Just give us your contact information, and you'll receive our whitepaper on "Why coalitions fail and how to prevent it"  in your mailbox.

* By signing up to receive our whitepaper, you agree to sign up for our quarterly newsletter and other marketing related emails. You can of course deregister through the confirmation email with the downloadable whitepaper, which will remove your from our mailing list.

EN