Vraag eens: hoe gaat het met je en wat kan ik voor je doen?

2023

– Leonie van Mierlo (D&I Lead)

Vandaag (3 Oktober) vieren we in Nederland Diversity Day: een celebration voor alle zichtbare en onzichtbare verschillen tussen mensen, of het nou gaat om leeftijd, gender, culturele achtergrond, seksuele geaardheid maar ook verschillen in denken en doen.

Diversiteit kan niet ‘leven’ zonder inclusie: een veilige werkomgeving waarin mensen zichzelf kunnen zijn en hun unieke talenten gelijkwaardig kunnen inzetten.

Voor mij is het deze week tweeënhalf jaar geleden dat ik mijn boek Gelijkspel Wint publiceerde: over de kracht van diversiteit en inclusief leiderschap. Sindsdien inspireer en adviseer ik overheidsorganisaties, commerciële bedrijven en groot-MKB bedrijven hoe diverser en inclusiever te worden. Ik heb keynote speeches gegeven, masterclasses voor board- en directieleden georganiseerd en dialoogsessies met medewerkers gemodereerd. Samen met het team van Elemental hebben we D&I-actieplannen helpen ontwikkelen, surveys opgezet en exitgesprekken gevoerd.

The good news is dat diversiteit en inclusie ondertussen bij heel veel organisaties een strategisch speerpunt is. Dat was tweeënhalf jaar geleden zeker nog niet het geval. De grote uitdaging is om D&I ambities en plannen van het papier af te krijgen en in de praktijk te brengen. Dat vraagt aandacht, volharding en investering, want één ding weten we zeker: diversiteit en inclusie komen er niet vanzelf.

Ik heb dan ook waanzinnig veel bewondering voor alle HR-professionals die D&I in hun pakket hebben zitten en alle dedicated D&I Managers die dagelijks met het onderwerp binnen hun organisatie bezig zijn. Een aantal van hen tref ik soms moedeloos en uitgeblust aan. Waarom? Omdat veel managers D&I vooral als ‘HR’ verantwoordelijkheid zien. Of dat het ze wel goed uitkomt om dat zo te zien.

Foto credit: Paul de Graaff

En weet je wat het interessante geval is? Tweeënhalf jaar met het onderwerp bezig te zijn leer ik vooral dat het juist (individuele) managers zijn die ten aanzien van de aanwezigheid van diversiteit en de beleving van inclusie op hun afdeling het verschil maken.

 

Het positieve verschil maken managers die hun medewerkers kennen, hun aandacht geven (zowel waardering als transparant zijn in verbeter- en groeikansen), die zelf open staan voor feedback en daar ook actief om durven vragen. Managers die een team weten te bouwen waarbij verbaal geweld en discriminatie niet eens een optie is, maar ook niet nodig is omdat iedereen om zijn/haar uniekheid gewaardeerd wordt. Managers die andersoortige profielen durven aan te nemen, medewerkers de kans geven om buiten-de-box te gaan, te experimenteren en een taak op te pakken die misschien boven of buiten hun functiebeschrijving ligt. Omdat die managers een uniek talent in medewerkers weten te spotten.

Klinkt dit als een utopie? Misschien. Want uit de praktijk blijkt dat medewerkers op de werkvloer het meeste last hebben van hun eigen manager. Veel mensen voelen zich op het werk niet gezien, niet gehoord, kunnen hun talenten niet kwijt en worden in hun beleving door hun leidinggevende klein gehouden.

Nou weet ik uit ervaring binnen een grote corporate dat time-management voor een leidinggevende een enorme uitdaging kan zijn. Je zit vaak in back-to-back meetings, houdt je een groot gedeelte van de tijd ‘met de inhoud’ van zaken bezig en weinig managers komen dan ook écht toe aan people-management. Terwijl dat misschien wel de belangrijkste taak van een manager is.
Zo langzamerhand loont het ook om je met mensen bezig te houden, want uitstroom is een enorme onderschatte kostenpost. 

Even terug naar het onderwerp: Diversity Day.
Ben jij een manager? Mag ik jou dan de volgende oproep doen. Neem deze week minimaal voor één van je medewerkers onverwachts tijd en vraag hoe het met hem/haar/hen is. Als je dat prettig vindt, baken het dan af met de vraag hoe het met hem/haar/hen op het werk gaat. Geef ruimte voor het antwoord en laat met je aandacht merken dat je écht geïnteresseerd bent. Probeer door te vragen naar aspecten die het werk positief en/of negatief beïnvloeden. En vraag dan: Is er iets dat ík kan doen om je te helpen? Heb wel de bereidheid om opvolging te geven op de suggestie, wat die ook is. En doe dat dan ook.

Het gaat om de oefening en de ervaring. Laat je verrassen. Stel dat elke manager in Nederland dat deze week zou doen: WOW! Dan hoop ik dat je zo’n mooie ontmoeting hebt, dat je niet anders meer wilt dan dit bovenaan je prioriteitenlijstje te zetten. En je kunt altijd tegen jouw baas zeggen dat zijn/haar/hen’s opdrachtjes even moeten wachten of anders ingevuld moeten worden. Omdat je dit belangrijker vindt.

Zeg het voort. Durf het te doen. Deze week nog.
Want jij kunt écht het verschil maken in iemands (werk)leven en bijdragen aan werkelijke inclusie!
Rest mij om te zeggen: Happy Diversity Day!

Heeft dit artikel je verder aan het denken gezet? Heb je vragen over diversiteit en inclusie? Of, heb je een uitdaging waarbij je onze hulp kunt gebruiken?
Neem dan contact op met onze D&I Lead Leonie van Mierlo via leonie.vanmierlo@elementalstrategy.com

Cases

Similar articles

Door de ogen van onze meest trouwe medewerkers

Met het samengaan van Strategiemakers en Fronteer vorig jaar, zijn ook twee groepen medewerkers samengebracht tot het huidige Elemental team. We vroegen onze twee langst zittende medewerkers naar hun ervaringen met de twee oude bedrijven,...

Embracing Broad Prosperity

In the past, everyone used to think that economic growth was the only way to succeed, but things have changed, and we’re challenging that idea too. Nowadays, the quest for prosperity goes beyond just making...

Road to B Corp | More than a certificate

Navigating the B Corp certification process may seem challenging for many organizations, but the positive impact it yields outweighs the associated hurdles. In our experience, the key to sustainable transformation lies in leveraging the B...

Stagediscriminatie? Afgelopen.

In co-creatie met studenten, docenten, stagecoördinatoren, experts op het gebied van inclusie, recruiters en andere ondernemers verkenden we de vraag: ‘Hoe kunnen we samen een einde maken aan stagediscriminatie’.

Being B Corp certified, is Elemental!

Elemental is B Corp certified, and we couldn’t be more proud! Have a look at our journey, and why we find it so important to be a part of the community.

The future of… our food system

In this chapter, we dive into the world of food, uncovering the challenges faced by the industry and gaining insights from Sophie Dijkkamp and Marianne Thieme, two of our talented transformation strategists at Elemental.

  Thank you for your interest.

  You're almost there! Just give us your contact information, and you'll receive our whitepaper on "Integrating societal
  and ecological impact in innovation
  from day 0" 
  in your mailbox.

  Whitepaper download - "Innovation"

  This field is for validation purposes and should be left unchanged.

  Thank you for your interest.

  You're almost there! Just give us your contact information, and you'll receive our whitepaper on "Why coalitions fail and how to prevent it"  in your mailbox.

  Whitepaper download - "Coalitions"

  This field is for validation purposes and should be left unchanged.

  * By signing up to receive our whitepaper, you agree to sign up for our quarterly newsletter and other marketing related emails. You can of course deregister through the confirmation email with the downloadable whitepaper, which will remove your from our mailing list.

  EN