De klimaattrein naar Glasgow op 30 oktober, wat hebben we geleerd?
Wat is de klimaattrein?
Afgelopen zaterdag vertrok de Klimaattrein vanuit Amsterdam, helemaal naar Glasgow, waar op dit moment de twee weken durende VN Klimaatveranderingsconferentie – COP26 – plaatsvindt. De klimaattrein is een initiatief georganiseerd door Rail to the COP, een campagne van Youth for Sustainable Travel (YFST), in samenwerking met Europese (internationale) spoorwegmaatschappijen zoals Prorail, Eurostar, NS en Avanti.
Het doel van de Rail to the COP-campagne is om de overgang naar een duurzame toekomst voor reizen te bevorderen en te vergemakkelijken. Toen we dit inspirerende initiatief tegenkwamen, twijfelden we geen moment om ons bij de beweging aan te sluiten. Ter voorbereiding van de reis hebben we meegewerkt aan het ontwerp van een programma aan boord, gericht op het stimuleren van zinvolle dialogen tussen jongeren, het maatschappelijk middenveld, de industrie en beleidsmakers. Herkende je de doeken in de trein als onze handtekening?
Het programma en de workshops waren ontworpen om een dialoog, bewustwording en begrip te creëren tussen 500 deelnemers, verspreid over meerdere coupés van de trein. Er waren 15 workshops die tegelijkertijd plaatsvonden, verdeeld over 2 rondes. Als Elemental zijn we bekend met het faciliteren van sessies, maar een sessie begeleiden in een treincoupé is een geheel nieuwe dimensie. De energie van zoveel mensen bezorgde ons kippenvel en we zijn trots om deel uit te maken van zo’n grote duurzaamheidsbeweging.
Wat waren de uitkomsten van de klimaattrein?
Het belangrijkste thema van de trein was het ontwerpen van een betere toekomst voor duurzaam reizen. De workshops over een aantal ‘hoe kunnen we’-vragen leverden rijke ideeën op. We hebben de resultaten gegroepeerd rond drie belanghebbende groepen: wat kunnen de beleidsmakers doen / de spoorwegindustrie / iedereen die bereid is om te veranderen?
Enkele hoogtepunten van de 15 workshops:
- Beleidsmakers: stimuleer fietsen, subsidieer en investeer in duurzame vervoersmiddelen, belast de luchtvaart naar de mate van schade, verbied korte afstandsvluchten, verbied vliegreclames (bijv. Den Haag begon met het verbieden van advertenties op bushokjes en tramhaltes) en stop met het aanbieden van goedkope vliegtickets.
- Spoorwegindustrie: verhoog de zichtbaarheid van de voordelen van treinreizen, maak treinreizen aantrekkelijker en zorg voor een betere gebruikerservaring, beloon duurzaam reizen met bijvoorbeeld een loyaliteitsprogramma op CO2-reducties, verbeter de functionaliteit van treinstations (vergelijk het met de beste luchthavens of werkplekken), zet in op zonne-energie en creëer één naadloze internationale ticketboekingsapp.
- Iedereen die bereid is om te veranderen: vertraag, kijk vaker naar de lucht, geef het goede voorbeeld, neem de trein, stel jezelf de vraag of reizen echt nodig is, stap over op een groene bank, durf alleen duurzaam te reizen, word activist; als ondernemer: geen greenwashing, toon oprechte bedoelingen, implementeer een duurzaam reisbeleid, elimineer het gebruik van fossiele brandstoffen door werknemers en geef tijd om in de trein te werken.
Wat hebben we als bedrijf geleerd?
Deelnemen aan deze grotere duurzaamheidsbeweging voelt speciaal en vervullend. Luisteren en praten met activisten en spoorwegmaatschappijen, horen hoe ze brainstormen over duurzame oplossingen en praten over de uitdagingen die voor ons liggen, gaf een gevoel van voldoening. Want er is niet één juist antwoord. Er is niet één bedrijf met de ultieme oplossing die alle uitdagingen rondom duurzaam reizen zal oplossen.
Deze gesprekken hebben ons doen nadenken over hoe we onze bedrijfsvoering kunnen verbeteren. Hoe wij opereren is een continu proces, en omdat we allemaal onze individuele interne rol hebben die bijdraagt aan de bedrijfsvoering, voelden we ons allemaal verantwoordelijk. Dus hoe kunnen we onze (reis)activiteiten duurzamer maken? We dachten dat we op de goede weg waren, maar dit maakte ons ook naïef in het onderzoeken van nieuwe alternatieven.
Bijvoorbeeld, we moedigen collega’s aan om buiten de spits te reizen, stimuleren fietsen naar het werk, moedigen elkaar aan om het openbaar vervoer te gebruiken en vragen ons altijd af of een vergadering of activiteit fysiek moet plaatsvinden of dat digitaal een beter alternatief is. De voorbereiding op en deelname aan de klimaattrein heeft ons opnieuw bewuster gemaakt, specifiek over het thema reizen. We moeten ons spel verbeteren. Hoe kunnen we duurzamer worden? Moeten we bijvoorbeeld helemaal stoppen met vliegen? Hoe kunnen we ons bedrijf meer in de richting van een netto-positieve impact sturen? Iedereen, elk bedrijf moet bijdragen en bewust zijn van hun beslissingen en acties. We zijn er nog niet, en we staan open om te leren. We nodigen je uit om contact met ons op te nemen en te delen hoe jij duurzame reizen in jouw bedrijfsvoering waarborgt!
Laat ons weten wat jij denkt
Als samenleving maken we een systeemtransitie door om onze wereld duurzamer te maken. En elk bedrijf is verantwoordelijk om bij te dragen aan het versnellen van deze transitie. Hoe draag jij persoonlijk en professioneel bij aan de transitie naar een duurzame toekomst? Ken jij een bedrijf dat een geweldig voorbeeld is? Laten we samen onze inzichten delen. Reageer in de thread of stuur ons een bericht: Pascal, Myrthe, Roxanne of Merel
Wil je meer lezen? Bekijk dan de onderstaande artikelen
- Website Rail to the COP
- Klimaattrein gearriveerd in Glasgow: ‘Ik hoop dat het niet alleen bij mooie woorden blijft’ | NOS liveblog
- Met de trein naar de klimaattop voor een duurzame reisindustrie | Rijksoverheid
- NS en Prorail: ‘Tot 700 kilometer is de trein een alternatief voor vliegtuig’ | AD
- Klimaattrein met kritische reizigers arriveert in Glasgow | NU.nl
- Deelnemers klimaattop per trein vertrokken naar Glasgow | NRC
- Jongeren in de klimaattrein naar Glasgow: ‘Zij zijn juist degenen die moeten meepraten over hun eigen toekomst’ | Metronieuws
- Blog: ondertussen in Glasgow. Wat maken deelnemers aan COP26 mee en welke besluiten zijn er al genomen? | Change.inc
- Klimaattrein vertrekt naar COP26 | Prorail
- Klimaatactivisten per trein onderweg naar Glasgow | Volskrant
- All aboard the climate train! Scientists join activists for COP26 trip | Nature.com
- Video van Eurostar